1 - חלקו דמי כיס באופן קבוע ועודדו שימוש בקופת חסכון. אפשר לקנות מוכנה או לקשט ביחד, אך כך או כך עזרו לילד שלכם לחסוך בקופה משלו. אפשר לחלק 10 אגורות כבר בגיל 4~5 ושקלים כבר בכיתה א'. הגיל בו מתחילים לתת דמי כיס מאוד משתנה בין הבתים השונים וגם כמות הכסף המחולקת לילדים. נסו לחשוב מה בערך הילד שלכם היה רוצה לקנות בעצמו, כמה זה עולה - וכמה זמן הייתם רוצים שיאזור עבור זה סבלנות? חלקו דמי כיס באופן קבוע ללא קשר לגיל או להתנהגות הילד. דמי הכיס הם שלו כל שבוע/חודש מה שהחלטתם.
2 - כבדו את הבחירה של הילד שלכם על מה להוציא את דמי הכיס. תנו יד חופשית לבחור מה לקנות, גם אם זה לא מה שאתם הייתם קונים בכסף, אם היה שלכם. אל תיכנסו בין הילד שלכם ובין הלימוד של החיים! הקפידו להיות יועצים, לא מבקרים. תמליצו מה לקנות, תסבירו את ההעדפות שלכם ואת הסיבות. וזה תפקידכם, זהו.
3 - תנו לילד שלכם להתנסות ולקנות משהו בחנות, למשל בקבוק מים. בהתחלה אתכם, לידכם ואחרי זה כשאתם מחוץ לחנות (תתחילו בחנות קטנה!). הסבו תשומת לב לשטר לעומת מטבעות, לשווי כסף ושווי הבקבוק ומה זה עודף, איך סופרים (כל ילד בהתאם לגילו - הדגימו אותכם סופרים או תנו לו לספור). תנו לילדים הגדולים יותר גם לגהץ את כרטיס האשראי שלכם (או הפלאפון) כדי ללמד את השיטות השונות להעביר כסף.
4 - לכו לבחור יחד משהו בחנות שהילד אוהב ותתכננו יחד איתו איך לחסוך לזה כסף. אפשר גם לבחור באינטרנט...:) ואז נלמד על צרכנות נבונה: השוואה בין מוצרים שונים, חנויות שונים ואפילו ייבוא לארץ אל מול קנייה כחול-לבן.
5 - נצלו הזדמנויות למידה מהחיים. למשל בסופר: נסו להשוות בסופר בין מחירים, עגבנייה אורגני/לא אורגני, קורנפלקס של תלמה/שופרסל וכו'. "מה לדעתך היתרון בלרכוש את זה? ומה לגבי זה? יש לדעתך הבדל?" והסבירו בסוף את החלטתכם, למשל: "ראיתי שכאן אין מדבקה אדומה ולכן אני מעדיפה לקנות את המוצר הזה אפילו שהוא יקר ב3 שח: יש לו ערך תזונתי גבוהה יותר בעיני"
6 - אל תייצרו אמונות מגבילות. החלטתם לא לקנות משהו במחיר הזה כרגע? אמרו לילדים "זה לא בסדר העדיפויות שלנו כרגע" במקום "אין לנו כסף לזה/זה יקר לי". למה? כדי לא לייצר אצלו אמונות מגבילות כבר מגיל צעיר. הרי ביננו, אם מאוד נרצה - נוכל לקנות את הצעצוע שעולה 200 במקום 20, זה פשוט אומר שנצטרך לוותר על דברים אחרים ולא תמיד מתאים לנו לשלם את המחיר. להלן נכנס סדר העדיפויות שהצבנו לעצמנו וחשוב שנתווך אותו לילדינו.
7 - ספרים עוזרים מאוד בהמשגה! וגם חוברות עבודה. אני ממליצה על שימוש בספרים ליצירת חווית למידה אצל הבמבינוס ומוטיבציה להבין ולחקור. יש סדרה מקסימה בה נתקלתי של ארנב הזהב "לבזבז!", "להרוויח!" וגם "לחסוך!". בכל אחד מהספרים לומדים תשתית לכלכלה, לדוגמה איך לבנות תכנית חסכון, לגלות את ערכה של ההמתנה: לזרוע היום, לקצור מחר! ואפילו על הבחירה וההנאה שבבזבוז שנעשה במחשבה-תחילה. מי שלא יודע איך לדבר על כלכלה מונגשת לילדיו כבר מהגיל הרך, יקבל פה שלל רעיונות. ספר נהדר נוסף "איך מחלקים את העוגה" של דינה פרידמן שמנגיש היטב מושגים פיננסיים לילדים וגם מגיע עם חוברת פעילות ויצירה.
בכלכלה המודרנית של היום אני מאמינה שחשוב, מועיל ומרחיב לדבר עם הילדים שלנו כבר מהגיל הרך לגבי כסף. החל מתשלומים עם דברים שאוהבים וחוגים ושות' - דרך זה שהעבודה שאני עושה במהלך הימים מיתרגמת למשכורת בסוף החודש - ועד לשתף בדילמות לגבי לקוחה שלא העבירה לי תשלום בזמן ואיך כדאי לגשת לזה (מקרה אמיתי! עליו שוחחתי עם בן ה-8 שלי).
לדבר על כסף, כלכלה ותשלומים זה נושא מורכב לרוב, גם עבורנו ההורים. נסו לחשוב אילו אמיתות הייתם רוצים שהילדים שלכם ילמדו ממכם? ואולי יש כאלו שאפשר לוותר עליהן? אולי ואיפה אפשר להרחיב?
לא בכדי, זה נושא נפיץ ומורכב.
איך הוא בשבילכם? איך אתם מתנהלים כלכלית עם הילדים? זה נושא שקוף אצלכם?
עקבו שבוע הבא אחרי המאמר הבא בסדרה "אל תתערבו להם בדמי הכיס!" #כסףוילדים #חינוךכלכלי
לתיאום פגישה אישית און ליין ולהתאמת תכנית אימון בשבילכם בנושא - כאן
שלל מידע והדרכות בנושא זה ודומים תמצאו פה בבלוג
Commentaires