בדרך כלל כשהנושא הזה ניצב מולנו אנחנו כל כך בתוך המבוכה שזה מעלה, שאנחנו ממש מתעלמים, שמים אותו "בצד", לפחות עד שהילד שלנו יגדל קצת. או עד שישאל בעצמו. ולמען האמת, הרבה הורים בסתר ליבם ממש מעדיפים שלעולם לא😅. זה לא משהו ששייך לגיל ההתבגרות ודי? זהו, שלא. מיניות ומוגנות מינית זה נושא שמתחילים לדבר אותו בגיל הרך, מכירים אותו ובונים יחסים טובים גם באמצעות השיח עליו.
מה זה 'מיניות בגיל הרך' מיניות זה נושא מאוד רחב, שאינו מסתכם בקיום יחסי מין עצמם, שאינו שייך רק ל"גדולים", אלא טומן בחובו נושאים מרובים, בריאים, טובים(!!) ונכונים בכל גיל - בלבד שהרמה מותאמת לילד.ה. כשילד בגיל הרך שואל או נוגע באיבר פרטי כלל לא מדובר בארוטיקה, אלא לגמרי בסקרנות ולמידה. וכמו שהם ומדים דרך התבוננות ומגע, כך יעשו גם בנושא זה ולכן חשוב להציב גבולות מאוד ברורים.
נקודת המוצא שלנו, כך או כך היא שהם פשוט לומדים ואוספים מידע על הנושא הזה. הסתכלות ומגע אצל ילדים צעירים הן תופעות נורמליות ורגילות
שאלו עצמכם, האם הייתם רוצים לגדל ילדים באווירה ביתית שמותר לשוחח על הכל?
האם הייתם רוצים שהם ירגישו בנוח לספר לך דברים אישיים, קשיים מבלי לפחד משיפוטיות? הייתם רוצים להיות בשבילם גם ברגעים של הבלבול - אוזן קשבת? דמות ששואלים אותה והיא רלוונטית? אם עניתם "כן" - תמשיכו לקרוא:
איך מדברים על מיניות עם ילד.ה בגיל הרך כמו כל נושא אחר בחינוך ובהורות, מסרים מגיעים מלידה. אין לפתע רגע מכונן שבו תתקיים "ה-שיחה", אלא זה שיח מתמשך שמתחיל מהלידה ומתקדם בהתאם לרמת הילד. בונים את זה, זה נקרא: תקשורת :)
זה גם אומר שאנחנו מדברים עם הילד.ה שלנו לאו דווקא לפי הגיל, אלא לפי רמת ההבנה והסקרנות שעולה.
כמה נק' שכדאי לגמרי להעלות ולשוחח על הילד.ה שלי בגיל הרך:
שמות האיברים - כמו כל איבר אחר, כמו אצבע ובטן ושות'. בלי שמות חיבה מתוקים - אלא בשמם! זה כבר מלידה ובהחלט בחודשים הראשונים. לכל הפחות מהרגע שהילד.ה שלכם מתחיל.ה בחקר הגופני.
הבדלים בין בנים לבנות (ואם יתעניינו אז גם בין ילדות-נשים, ילדים-גברים).
הסכמה וכבוד לגוף- מכבדים את הגוף של הילד שלי ואת גבולותיו מלידה! ע"י זה שמתווכים לו למשל, לפני החלפת חיתול, לפני עיסוי (כן, כבר תינוק בן יומו לומד הסכמה), לפני הפשטה למקלחת. אם הפעוט שלי מתנגד נחרצות שאסרק אותו עכשיו - אז אני לא מסרקת בכח. גם במחיר של קשרים. 'לא' זה לא. המושג גוף שרטי - לאף אחד אסור לגעת באיברים הפרטיים ולציין אותם (מדובר על כל האיזורים שאנחנו מסתירים עם בגד הים, זה עושה את זה מאוד ברור). רק לאמא/אבא, מותר לפעמים להסתכל בגוף הפרטי כשהם מטפלים בכם. וגם אז, הילדים יכולים להגיד לא. כשהם אומרים לנו לא - נכבד אותם. כי ככה הם גם ילמדו להתמודד עם אי הסכמה.
התמודדות עם אי הסכמה. אפשר להגיד לא והעולם לא מתפרק, לא כועס או נאטם.
ללמד מה עושים בפרטיות ומה עושים מול קהל. למשל הילד.ה שלך נוגעת בעצמה באיברם פרטיים? אפשר לשאול את הילד: "זה נעים לך?" ולהוסיף שזה בסדר גמור, ה באמת מאוד נעים וזה הגוף שלך. בערך מגיל 3+ נציין שזה זה משהו שעושים באופן פרטי ולא מול אחרים.
לדבר על המילה 'לא, שיכולה להיות מצוינת מפורשות וגם מרומזת. אפשר לפעמים להרגיש שמי שמולנו לא רוצה. אגב אפשר ללמד את זה על חתולים, שיודעים להביע אי הסכמה גם מבלי לדבר או לתקוף. קוראים את שפת הגוף שלהם!
חשוב מאוד לדבר על הנושא ולא להימנע ממנו, עדיף להעביר את המסר המלמד, המכבד ולא תחושה של בהלה. תגובה עניינית שמתאימה לגבולות הבית שלנו, לנורמות החברתיות ולהתנהגות של ילדים תהיה אכפתית וסמכותית, מבלי להעניש או לכעוס.
ואם את זה עדיין לא יצא לכם להכיר, תיכנסו בזמנכם הפנוי ותרחיבו עוד את הדעת לגבי הנושא בכל הגילאים:
רוצים לדעת עד איזה גיל זה בסדר שהילדים מתקלחים יחד??
->עקבו אחרי בפייס לעדכון כשהסרטון עולה!
פה בשבילכם:
לתהליך אישי צרו קשר ישירות כאן
Comments